Belleğe Yardımcı Yöntemler

Bellek bozuklukları yaşımız ilerledikçe ortaya çıksa ve bu genellikle ciddi bir nörolojik rahatsızlığın işareti olmasa da, can sıkıcı ve sosyal ortamlarda utanç verici olabilir. Yaşa bağlı bellek bozukluğunda meydana gelen ufak tefek unutkanlıklar tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak bir dizi strateji, bellekte genel bir iyileşme sağlayabilir:

  • Sık sık kaybedilen nesneleri önceden belirlediğiniz bir yere koyun
  • Bir yere yazın
  • Sözcükleri yüksek sesle söyleyin: “Ocağı kapattım” diye yüksek sesle bunu söylemek bunu anımsamaya çalıştığınızda fazladan bir sözel hatırlatıcı olur. “Tanıştığına memnun oldum Serap” demek isim belleğinizi güçlendirmenize katkıda bulunur.
  • Bellek yardımcıları kullanın: Cep bloknotu, avuç içi bilgisayar, kol saati alarmı vb. anımsamanıza yardımcıdır.
  • Görsel imajlardan yararlanın: Örneğin, Mert Bey ile tanıştırıldıysanız, onu mert bir şekilde düşmanla savaşırken zihninizde canlandırın.
  • Mnemonik bellek tekniklerini kullanarak gruplandırın: Hatırlamaya yardımcı tekniklere mnemonik bellek teknikleri denir. Alfabetik sıraya sokmak bir mnemonik bellek tekniğidir. Akrostiş (baş harflerinden kelime yapma) tekniği hatırlamaya yardımcıdır. Örneğin, nehir adları Kızılırmak, Fırat, Sakarya ise baş harflerini sesli harflerle birleştirip, KAFES sözcüğü üretebilirsiniz. Bunu hatırlamak daha kolaydır.
  • Konsantre olun ve rahatlayın: Çevredeki birçok uyarıcı her an dikkatinizi çekme yarışındadır. Hatırlanması gerekenlere konsantre olun. Zihinsel olarak kendinize bu önemli demeniz beyninizi söz konusu bilginin depolanması gerektiği konusunda uyarır. Anksiyete ve stres hatırlamayı engelleyebilir. Bir bilgiyi hatırlamaya çalışırken gevşemek gerçekten fark yaratabilir.
  • Uykunuzu alın: Uyku sırasında beyin yeni edinilen bilgileri pekiştirir.
  • Bellek kaybının diğer nedenlerini eleyin: Depresyon, işitme ya da görme kaybı, troid bozukluğu, belli ilaçlar, vitamin eksiklikleri ve stres bunlar arasındadır. Bu sorunların tedavi edilmesi belleğinizi iyileştirebilir.

Kaynak: Dr. Peter Rabins, Bellek Belleğinizi Hızlandırmak ve Güçlendirmek Elinizde. Orijinal yayımcısı Memory Johns Hopkins Medicine,2008. Türkçe yayına hazırlayan ve  sunan Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi